Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün pasajçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak dek, esnek ve hafif bir dokumada olmalı, kırnak bir aromaya ve derneşik yanmayı katkısızlayacak cihetıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf sili ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey etkili oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler de biröte mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro deruner en ilgi etmesi gerekilen şey güzel bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet güzel bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tat yada kâm maatteessüf katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tamam saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve derunime müheyya yönelmek derunindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro gönen değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri ortada derunilen bir puro ideal gönen değerlerinde deruniliyor onaylama edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede gerçekte bu gönen değerleri de kimisine bakılırsa gayet tatminkâr ve derunilebilir en mükemmel değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken değişik bir koca bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir kıymet olduğunu ve katiyen derunilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk gönen ayırtı ortada gidip gelmeden cümle aynı gönen değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değişimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu gönen değerleri neyi değiştirmektedir diye soracak olursanız kısaca nakletmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, duman azalır ve derunimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça duman artar, derunimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna dönem ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size sima en bol kıymet bu ve bu değerde derunmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız husus averaj 6 kamer içerisinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen ita üzerine oturmuş bu cümle sıcaklıktan mutlak olmadığı derunin makul bir dönem içerisinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca lüks alev değişimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen değeri getirmek derunin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu kıymet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek âlemı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz etkili gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dönem değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in kalıcı ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile yan yana tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek derunin en bol alternatif olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen derç hem gönen ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Geceleyin gün yada sezon geçişleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde etkili gönen değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak çakılı bir gönen değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.
Bir Cevap Yazın