Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün taneçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak dayanıklı, esnek ve hafif bir dokumada olmalı, görklü bir aromaya ve intizamlı yanmayı sağlayacak yanıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf ak pak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı şiddetli oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yararlı purolar olarak nitelendirilseler de birşu denli spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en ilgi etmesi gerekilen şey muhik bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet muhik bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız sefa yada lezzet maalesef katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tüm muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve mideime apiko başlamak mideindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde mideilen bir puro ideal nem değerlerinde mideiliyor ikrar edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine için gayet muvafık ve mideilebilir en komple değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken sair bir şahıs bu nem değerinin puroya günah edilen bir eder olduğunu ve asla mideilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem başkalıkı beyninde gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değustalıkimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir mübadele yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değustalıktirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, tütün azalır ve mideimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, mideimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna çağ ve deney ile karar vereceksiniz. Size sima en yararlı eder bu ve bu değerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız özdek yaklaşık 6 kamer içinde ustalıklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine yerleşmiş bu tertibat sıcaklıktan mutlak olmadığı midein makul bir çağ içinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca şu denli sıcaklık değustalıkimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti kurmak midein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu eder iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz şiddetli nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o çağ sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daimî ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile yan yana yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en yararlı yöntem olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem alma hem nem ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Geceleyin gündüz yada mevsim geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde şiddetli nem değerlerinde çift taraflı çalışarak sabit bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
Bir Cevap Yazın